Otthonra találni a művészetben

kiállító

A VEB2023 EKF által támogatott, „Otthonra találni a művészetben” c. projekt keretében komplex célt tűztünk ki. Egyrészt a célcsoportot képező otthon nélküli emberek számára, akik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által működtetett veszprémi Befogadás Házában laknak, lehetőséget teremtsünk arra, hogy a művészetterápia segítségével teljesebben tudjanak önmagukhoz és a környezetükhöz kapcsolódni. A 15 alkalmas Katarzisz Komplex Művészetterápia módszerével dolgozó tematikus foglalkozássorozatban elsősorban a természet aktuális állapotaira és változásaira hangolódva, azok lelki analógiáit élhetik át a
résztvevők. Alkotásaikban, melyekhez sokféle művészeti technikát biztosítottunk, saját belső képeik jelenhettek meg, melyre azután reflektálhattak. Célunk az volt, hogy ezáltal új felismerésekre, nézőpontokra jussanak a résztvevők, meglátva önmaguk értékességét, akár a változtatás lehetőségét is. Az egyes alkalmak élményt és feltöltődést adó időtöltést jelentenek, e mellett megteremtik az elfogadottság, szerethetőség megélésének lehetőségét.
A foglalkozások folyományaként, a belső energiák felszabadulásával a mindennapokba új tevékenységek, lehetőségek, munka kaphat helyet.
Az „Otthonra találni a művészetben” projekt részeként a művészetterápiás alkalmakat követő kiállításokon a résztvevők kiléphetnek és megmutathatják magukat a képeiken keresztül, ami nem csak nekik, hanem a kiállítások látogatói számára is különleges élmény lehet. A kiállítások mellett múzeumpedagógiai foglalkozások, lakossági fórum és workshop segítik felhívni a figyelmet a társadalmi helyzettől függetlenül mindannyiunkban rejlő értékekre, és a művészetterápiában rejlő segítő lehetőségekre. Mindezzel szeretnénk elősegíteni a társadalmunk integrációját, csökkentve a szakadékot a többségi társadalom és a hajléktalanok marginalizált csoportja között. A projekt médianyilvánossága, facebook oldala és honlapja (www.otam.hu) is segítheti ezt a „közeledést”.

Hírlevél