Földesi Erzsébet

tiszteletbeli Elnök

Mozgássérültek Budapesti Egyesülete

Földesi Erzsébet, fogyatékossággal élő aktivista, mintegy 20 éves tapasztalattal rendelkezik a fogyatékos emberek jogainak érdekképviseletében a helyi szinttől az országos szinten keresztül egészen az európai és nemzetközi szintekig.  Érdekképviseleti tevékenységéhez fűződő szakmai végzettségét posztgraduális szinten végezte a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen először rehabilitációs környezettervezőként, majd foglalkoztatási rehabilitációs humán és műszaki tanácsadóként.
2002-től 2018-ig volt elnöke, jelenleg tiszteletbeli elnöke, a Mozgássérültek Budapesti Egyesületének. Az Egyesület tevékenységi köre az érdekképviseleti tevékenységen kívül kiterjed szolgáltatások nyújtására is: támogató szolgáltatás, otthonápolási szolgáltatás és sorstársi tanácsadás. Az Egyesület fő tevékenysége a mozgássérült emberek társadalmi befogadásának elősegítése. Ennek elérésére egyik eszközeként tekint az egyetemes tervezés hazai elterjesztésére, európai szinten pedig e tervezési mód képviseletére többségi közlekedés fejlesztésével foglalkozó Európai Uniós projektekben. E területen az Egyesület on-line tananyagot dolgozott ki egyetemi hallgatók számára az egyetemes tervezésről, a megvalósított jó példákról kiadványt jelentetett meg és rész vesz befogadó játszóterek létrehozásában. Az Egyesület számos más módszerrel is kívánja és kívánta elősegíteni a fogyatékos emberek társadalmi befogadását. A kultúra területén ezek közé tartozott pl. hogy elnöksége alatt 2012-ben Újrafestett valóság címmel kiállítást rendeztek meg ép és mozgássérült kortárs festők számára a Magyar Nemzeti Galériában, amely a tehetséges mozgássérültséggel élő alkotókat segítette ahhoz, hogy a közönség megismerje alkotásaikat.
2004-es megalakulásától 2017-ig elnökségi tagja volt Magyarország első össz-fogyatékossági szervezetének, a Fogyatékos Emberek Szervezetei Tanácsának (FESZT), 2014-2017 között annak elnöke volt. 2004. óta, hazánk Európai Unióhoz való csatlakozásától 2018-ig az Európai Fogyatékosügyi Fórum vezetőségében dolgozott, 4 éven keresztül alelnöke volt. Számos kiadvány szakmai szerzője, főszerkesztője.

Újrafestett valóság kiállítás – Ép és fogyatékossággal élő művészek együtt alkottak
A Mozgássérültek Budapesti Egyesületének és a Magyar Nemzeti Galériának az együttműködésével, valamint a Poli-Farbe magyar falfesték gyár támogatásával 2012-ben került sor egy kiállításra, amely mozgássérült (benne szájjal és lábbal festő) és ép kortárs művészek közös alkotásait mutatta be. A támogató falfestékével készült alkotások rendkívül inspiráló módon a Galériában, a művészet fellegvárában készültek, a kiállításra kerülésükről a Galéria és külsős kurátorok döntöttek. A tárlat látványos nyitóünnepséggel indult el és 3 hónapig volt látogatható. A szervezők a tárlat ideje alatt több iskolai csoportot is vendégül láttak rendhagyó tárlatvezetésen. Ezen kívül figyelemfelkeltő demonstráció keretében, a budapesti Vígadó téren, sztárok és önkéntesek bevonásával arra hívták fel az utca emberének figyelmét, hogy a fogyatékossággal élő alkotók is képesek értéket teremteni másokkal azonos feltételek biztosítása mellett. A kiállítást nagy média figyelem követte, melyhez a többségi társadalomnak címezve, a művészettel, a társadalmi problémákkal, a közélettel, sőt a gazdasággal foglalkozó kommunikációs felületeket is felhasználták a szervezők. Mivel az utcai demonstrációhoz sztárok is csatlakoztak támogatásukat mutatva, így a bulvármédiában is megjelent a kiállítás üzenete. 2013. nyár végén a kiállítás egy része különböző európai nagyvárosokban mutatkozott be: Róma, Berlin, Bécs, Brüsszel, Stuttgart, Párizs, London, Helsinki, Moszkva, Prága, Isztambul. A kiállítás másik része pedig országos körútra indult: Kaposvár, Győr, Pécs, Debrecen és Vác. Jó példaként szolgált az esemény arra, hogy a privát, köz és civil szféra közös kezdeményezése hogyan tudja elősegíteni a fogyatékos emberek aktív részvételét a művészetben.

Hírlevél